Wanita-wanita Dalam ANGKATAN TENTERA KOREA UTARA, Nampak Comel Tetapi Rupanya Hidup Penuh Sengsara..

Selain  terpaksa tidur dalam keadaan tidak selesa, mandi menggunakan air bukit dan terpaksa membuang air besar atau kecil di hadapan askar lelaki, dinodai pegawai tinggi juga adalah ‘normal’ untuk askar-askar wanita dalam angkatan tentera Korea Utara.

Seorang bekas tentera yang telah berpaling tadah berkata, ramai askar wanita yang berkhidmat dalam angkatannya ‘berhenti datang bulan’.

Lee So Yeon mengatakan beliau tidur dalam keadaan tidak selesa selama 10 tahun bersama berpuluh-puluh askar wanita lain.

Kata So Yeon, wanita sentiasa dikenali sebagai golongan yang mementingkan kebersihan diri tetapi fasiliti di kem-kem tentera ‘menyedihkan’.

“Sebagai wanita, salah satu perkara yang kami terpaksa hadapi adalah gagal mandi dengan sempurna,” kata So Yeon dipetik laporan BBC.

“Ini kerana tiada air panas. Mereka sambungkan paip ke air dari bukit. Kadang-kadang katak dan ular keluar dari paip,” jelasnya.

Anak kepada seorang profesor di sebuah universiti, So Yeon, 41, terpaksa berkhidmat dalam angkatan tentera akibat krisis kebuluran.

Kata So Yeon, berkhidmat dalam angkatan tentera ‘menjanjikan’ makanan untuk anggota-anggota dan dirinya.

“Kebuluran menyebabkan wanita terdedah kepada ancaman,” kata pengarang buku North Korea’s Hidden Revolution, Jieun Baek.

“Ramai wanita terpaksa menyertai tentera dan lebih ramai lagi dilayani dengan salah, antaranya menghadapi penderaan dan gangguan seksual.

Kata Jieun, pendedahan oleh So Yeon sama dengan testimoni-testimoni dari anggota tentera lain yang telah berpaling tadah.

So Yeon mengatakan, latihan dan jadual pemakan ketat menyebabkan badan rekrut wanita menjalani perubahan.

“Selepas enam bulan sehingga setahun dalam perkhidmatan, kami tidak lagi mengalami menstruasi kerana tidak cukup zat dan persekitaran yang tertekan.

“Ramai askar wanita kata mereka bersyukur kerana tidak datang bulan. Mereka kata begitu sebab, kalau mereka datang bulan, keadaan akan menjadi lebih teruk untuk mereka,” terang So Yeon.

Lebih menjijikan, So Yeon dan askar wanita lain pernah terpaksa menggunakan tuala wanita yang sama berulang kali kerana tentera tidak menyediakan kemudahan yang sepatutnya.

Jieun mengatakan gangguan seksual ‘terlalu meluas’ dalam angkatan tentera.

So Yeon mengatakan beliau tidak pernah dinodai, tapi ramai rakannya pernah mengalaminya.

“Komander kompeni akan dinodai askar wanita dibawah pimpinannya. Ini akan terjadi berulang-ulang kali tanpa pengakhiran,” kata So Yeon.

Seorang lagi pengarang, Juliette Morillot mengatakan tidak ramai askar wanita mahu mengaku dinodai, jadi pelakunya sentiasa akan terlepas.

Morillot menambah, segala penindasan yang berlaku terhadap askar wanita adalah kerana unsur patriarki yang berleluasa dalam angkatan tentera Korea Utara.

Patriarki juga menyebabkan askar wanita disuruh melakukan lebih banyak kerja berbanding askar lelaki.

Unsur patriarki adalah keadaan dimana golongan wanita dipandang rendah oleh golongan lelaki dan ditindas secara terbuka.

“Keganasan domestik masih diterima dan tidak dilaporkan (di Korea Utara) dan ianya situasi sama dalam angkatan tentera,” jelas Morillot.

So Yeon sebelum ini bertugas sebagai seorang sarjan di sempadan Korea Utara-Korea Selatan dan meninggalkan angkatan tentera ketika berusia 28 tahun.

Pada 2008, beliau membuat keputusan untuk melarikan ke Korea Selatan dan beliau ditangkap dan dipenjara setahun selepas tertangkap dalam percubaan pertamanya.

Cubaan kedua So Yeon berlaku sejurus selepas beliau dibebaskan dimana beliau berenang melalui sungai Tumen dan menyeberangi Chia.

Di sempadan, beliau bertemu seorang broker yang memindahkan beliau ke Korea Selatan melalui China.

Dalam berita lain,

SEOUL – Kisah seorang askar Korea Utara belot menyeberangi sempadan zon bebas tentera dengan sebuah jip curi untuk memasuki jirannya Korea Selatan minggu lalu mendedahkan banyak rahsia!

Dia yang berpaling tadah dengan merangkak ke sempadan itu setelah cedera teruk ditembak oleh tentera rejim Pyongyang kemudian ditemui askar Korea Selatan di bawah timbunan daun dalam keadaan berlumuran darah.

Mangsa segera dibawa untuk rawatan kecemasan, namun doktor bedah yang mengetuai pemeriksaan terkejut apabila mendapati perut askar musuh itu penuh parasit berbentuk cacing dan paling panjang ialah 27 sentimeter.

Dr. Lee Cook-jong dipetik media tempatan menyatakan perasaan terkejut kerana sepanjang karier sebagai pegawai perubatan selama 20 tahun, cacing sedemikian rupa hanya dapat dilihatnya menerusi bacaan buku teks universiti.

Beliau turut menunjukkan beberapa foto puluhan parasit dikeluarkan dari usus pencernaan tentera itu melalui siri pembedahan demi menyelamatkan nyawanya selepas diterbangkan dengan helikopter pada 13 November lalu.

Media Korea Selatan melaporkan, askar berusia 20-an tahun itu ditemui luka di bahu, lutut dan tangan. Mangsa bertugas di zon sempadan bersama Panmunjom, menurut Kim Byung-kee, anggota parlimen parti pemerintah.

Setakat ini Korea Utara tidak mengeluarkan sebarang komen berhubung insiden itu. Lazimnya sesiapa yang derhaka kepada negara itu bukan sahaja dihukum mati, malah seluruh ahli keluarganya akan menerima nasib buruk sama.

Isi perut askar ini berdasarkan statusnya sebagai tentera, dalam posisi yang cukup elit, menggambarkan warga Korea Utara tidak mendapat makanan berkhasiat akibat sekatan ekonomi komuniti antarabangsa baru-baru ini.

Laporan perubatan mendedahkan, usus askar itu cuma berisi bijirin jagung, makanan ruji di Korea Utara setelah Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mendakwa negara tersebut mengalami krisis kemarau terburuk sejak 2001.

Jurnal Korean Medical Review melaporkan, mangsa yang berpangkat staf sarjan hanya berketinggian 1.6 meter dengan berat pula 60 kilogram sahaja disahkan sebagai selamat menjalani pembedahan hampir empat jam itu.

Mereka mengesyaki askar terbabit mungkin makan jagung tercemar dengan najis manusia yang digunakan sebagai baja untuk pertanian kerana kekurangan baja haiwan atau kimia serta tiada pilihan lain untuk meneruskan hidup.

Pada 2015, penyelidik Korea Selatan yang mengkaji tahap kesihatan sekumpulan pembelot Korea Utara di sebuah hospital di Chenan antara 2006 dan 2014 mendapati bahawa pelarian itu lebih banyak mengalami penyakit kronik.

Ini termasuk hepatitis B, hepatisi C,  batuk kering dan jangkitan parasit. Ia disebarkan melalui makanan dicemari cacing dan diburukkan lagi dengan sistem penjagaan kesihatan teruk di Korea Utara.

Tentera Rakyat Korea (KPA) ialah nama kakitangan kolektif tentera Korea Utara. Ia mempunyai lima cawangan Tentera Darat, Tentera Laut, Tentera Udara, Pasukan Gerakan Khas, dan Pasukan Roket. Menurut Jabatan Negara AS, Korea Utara mempunyai tentera keempat terbesar di dunia, pada 1 kakitangan 1,21 juta bersenjata, dengan kira-kira 20% lelaki yang berumur 17-54 dalam angkatan tetap tentera. Korea Utara mempunyai peratusan tertinggi anggota tentera per kapita mana-mana negara di dunia, kira-kira satu askar yang didaftarkan bagi setiap 25 warganegara. Koksan, salah satu keping meriam berat utama Korea Utara. Contoh ini telah dijumpai di Iraq.

Strategi ketenteraan direka untuk kemasukan agen-agen dan sabotaj di belakang garis musuh dalam peperangan, dengan banyak kuasa-kuasa yang KPA dikerahkan di sepanjang Zon banyak diperkaya Korea didemilitarisasi. Tentera Korea Utara beroperasi satu jumlah yang sangat besar peralatan, termasuk 4060 kereta kebal, 2.500 kereta perisai, 17.900 kepingan meriam, 11.000 udara pertahanan senjata api dan kira-kira 10,000 MANPADS dan anti-kereta kebal peluru berpandu berpandu dalam berkuat kuasa Ground itu; sekurang-kurangnya 915 kapal-kapal di Tentera Laut dan 1748 pesawat dalam Tentera Udara, yang 478 pejuang dan 180 pengebom. serta armada kapal selam terbesar. Peralatan ialah campuran kenderaan dan senjata kecil Perang Dunia II, secara meluas radio teknologi Perang Dingin, dan senjata yang lebih moden Soviet atau keluaran tempatan. Selaras dengan strategi peperangan tidak simetri, Korea Utara juga telah membangunkan pelbagai teknik dan peralatan yang tidak konvensional, seperti GPS, bersembunyi cat, kapal selam dan torpedo manusia, jujukan besar bahan kimia dan senjata biologi, dan laser anti-anggota. Menurut media rasmi Korea Utara, perbelanjaan ketenteraan bagi tahun 2010 berjumlah 15.8% daripada bajet negeri.

Korea Utara telah mengaktifkan program nuklear dan peluru berpandu balistik senjata dan telah tertakluk kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) resolusi 1695 Julai 2006, 1718 Oktober 2006, dan 1874 Jun 2009, untuk menjalankan kedua-dua peluru berpandu dan ujian nuklear. Korea Utara mungkin mempunyai bahan fisil sehingga sembilan senjata nuklear, dan mempunyai keupayaan untuk menggunakan kepala peledak nuklear pada peluru berpandu balistik jarak pertengahan.

Sumber : speakerpecoh.com & kucinghitamm.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*